web analytics
Categories
izvedena dela

Prenova stanovanja v Mostecu

Prostori prehajajo eden v drugega, pri čemer pa ne izgubljajo svoje jasne osredinjenosti in členitve.

Stanovanjska soseska v Mostecu je slabih dvajset let po izgradnji primer ambiciozne, a hkrati izjemno špekulativne nepremičninske logike podjetja Imos. Smela urbanistična zasnova in razgibane prostorske zasnove raznolikih hiš so ujete v načela cenenosti, poenostavljanja detajlov in izbire ekonomsko najbolj dostopnih materialov. Četudi slaba kvaliteta gradnje k sreči ne morem izničiti kakovostne prostorske zasnove, pa je v stiku z arhitekturo Mosteca vseeno čutiti močno dihotomijo med idejo in materijo.

Stanovanje, ki smo ga prenovili, se nahaja v pritličju stavbnega niza. Tloris je sorazmerno odprt, z notranjim mokrim jedrom, ki vključuje tudi ključne osrednje konstrukcijske podpore. Prenovljeno stanovanje osnovno logiko tlorisa nadaljuje, na račun manjšega števila sob pa obenem sprosti zaledni »temnejši« del stanovanja in zagotovi boljšo cirkulacijo okoli v sredino umeščene kopalnice.

Z menjavo stavbnega pohištva, tlakov in spuščenih stropov je bilo z visokokakovostnimi materiali možno osnovno idejo tlorisa, s tem pa tudi stanovanjske stavbe in naselja, jasno artikulirati. Posebnosti so nastale v prilagodljivih stikih med posameznimi prostori, med spalnico in hodnikom, med kopalnico in kuhinjo, med dnevno sobo in utilitijem, med dnevom in nočjo, med intimo in družbo. Prostori prehajajo eden v drugega, pri čemer pa ne izgubljajo svoje jasne osredinjenosti in členitve. Veliko leseno pohištveno telo dominira, okoli njega so nanizane vse stanovanjske funkcije.

Avtorji projekta: BLENKUŠ Matej, CIMPERMAN Katja

Izvedba:Mizarstvo Peternelj, d.o.o., Instalacije Jerman, s.p.
Leto projekta:2020
Leto projekta:2021
Fotografija / vizualizacija:Kambič Miran
Naročnik:zasebni