web analytics
Categories
novice

Promocijski paviljon Stora Enso

Finsko podjetje Stora Enso je eno največjih proizvajalk križno-lepljenih plošč in drugih lesenih polizdelkov na svetu. Že več let je krovni sponzor svetovnih prvenstev v nordijskih disciplinah. Z letošnjo organizacijo tega tekovanja v domači Planici, se je Stora Enso odločila, da bo oblikovanje promocijskega paviljona poverila projektantom Planiških skakalnic in tekaškega štadiona.

Ključna naročnikova usmeritev je bila, da se večino uporabljenega materiala za izgradnjo paviljona lahko ponovno uporabi v drugih gradnjah. K sodelovanju pri projektu je Stora Enso povabila tudi slovensko podjetje CBD, d.o.o., ki bo pri načrtovanju sodelovalo kot projektant gradbeni konstrukcij, kakor tudi dejanski izvajalec gradnje. CBD bo, po razgradnji paviljona, večino uporabljenega materiala recikliral v svojih bodočih projektih.

Arhitekti smo se zato odločili, da osnovne dimenzije križno lepljenih plošč ohranjamo čimbolj nespremenjene in s tem primerne za nadaljno obdelavo. Zato prevladujejo pravokotne dimenzije plošč, brez poseganja v njihovo strukturo in obliko. Z njimi je zasnovana konstrukcija lomljene strehe, kakor tudi cikcakasto oblikovanih sten paviljona. Obliki strehe in sten sta v tesni medsebojni povezavi, saj diagonalna postavitev sten omogoča prenos razpornih in horizontalnih obremenitev paviljona proti montažnim temeljem. Vsak element zasnove je posledično tako del konstrukcijskega kot tudi oblikovnega koncepta. S tem projektom smo želeli preveriti izvedljivost statične zasnove Regijskega reševalnega centra v Radovljici.

Z izbiro členjene, večkrat lomljene in le navidez naključno oblikovane dvokapne strehe se z zasnovo paviljona naslanjamo na okoliški kontekst Planiškega gorskega obroča. Streha, skladno s postopnim dvigovanjem okoliške topografije, narašča proti smeri doline Tamar, v stiku z Nordijskim centrom pa je nižja.

V času prvenstva bo paviljon namenjen promocijskih dogodkom naročnika, služil pa bo tudi kot vstopna točka v glavni avditorij obiskovalcev pod Planiško letalnico.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.