web analytics
Categories
novice

Festival Odprte hiše 2023

Letos smo se na povabilo organizatorjev festivala Odprte hiše odzvali z vodenjem obiskovalcev po dveh naših zadnjih delih, paviljona Stora Enso v Planici v soboto 15.04.2023 in proizvodnega obrata v Ribnici v nedeljo 16.04.2023. Kljub temu, da sta obe lokaciji oddaljeni približno uro in več od slovenske prestolnice in posledično sorazmerno daleč od osrednjega dogajanja festivala, smo vodenje po objektih z veseljem izvedli, saj se zavedamo, kako zelo pomembno je promoviranje kakovostne arhitekturi na geografsko manj dostopnih delih naše države.
Oba dneva nas je spremljalo kislo in hladno aprilsko vreme, v Planici je v prejšnjem tednu celo zapadla sorazmerno tanka snežna odeja. Kljub vsemu pa so se obiskovalci ogledov udeležili dobre volje in z velikim zanimanjem, v Planici v nekaj manjšem, v Ribnici pa v precej večjem številu.
Odprte hiše s skupnim nesebičnim angažmajem organizatorjev, prostovoljcev in avtorjev arhitekturnih del omogočajo širši javnosti prost vpogled v pogosto nedostopne notranje prostore posameznih del, pospremljene s pripovedjo o nastanku, izzivih, stranpoteh in zmagah vsake stavbe posebej. Z razliko do spremljanja in občudovanja kakovostne arhitekture preko posebej izbranih fotografij, se v neposrednem stiku s prostorom, stavbo in njenimi avtorji vedno razkrijejo podrobnosti in značilnosti, ki jih fotografije v. resnici ne more razkriti. Obenem pa je tudi nam, arhitektom, vodenje po stavbi lepa priložnost, da se v spominu in pripovedi sprehodimo skozi pretekle procese njenega načrtovanja in gradnje. Fotografska podoba namreč nikakor ne more razkriti večletnega trdega dela, ki ni prežeto samo z uspehi, ampak se v njem znajde tudi marsikatera »napaka«, ki jo arhitektova pripoved kontekstualizira in ji s tem daje poseben, za čas in prostor enkraten značaj.
Odprte hiše so zato naše upanje, da se kakovost arhitekture ne prezentira le skozi bleščeče podobe, ampak predvsem skozi pristna doživetja. Vsem obiskovalcem se zato zahvalujemo za izkazan interes in upamo, da ste v ogledih uživali in spoznali kaj novega in nanavadnega.

4 replies on “Festival Odprte hiše 2023”

I’ve been surfing online more than 3 hours nowadays, yet
I never found any fascinating article like yours.
It’s lovely value sufficient for me. Personally, if all website owners and
bloggers made excellent content material as you probably
did, the internet will be a lot more helpful than ever
before.

Thank you for your thoughts. As we progressively believe, architecture is ment for the ones that actualy live in it, not for those who merely pay for it.

I’ll right away snatch your rss feed as I can not to find your
e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have
any? Kindly allow me recognise so that I may just subscribe.
Thanks.

Hi, we don’t have a regular subscription channel. The posts appear as the work in office progesses. I hope we can give you some thinkful insights into architecture.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja