web analytics
Categories
izvedena dela

Prenova Jakopičeve galerije v Ljubljani

Delitev galerije na manjše razstavne prostore je možno spreminjati že s potegom roke.

Pred prenovo je Jakopičevo galerijo večinoma uporabljala Zveza društev likovnih umetnikov za izvedbe klasičnih slikarskih razstav. Tisoč kvadratnih metrov velik prostor je bil obdan z belo mavčno-kartonsko steno, ki je skrivala arhitekturni in konstrukcijski ustroj znamenite kleti Ravnikarjevega »Ferantovega vrta.« Stanovanjsko poslovni kompleks stoji na pomembnih antičnih najdiščih, zato je Ravnikar celotno osemnadstropno stavbo oprl na šest točk. Galerija je spuščena na nivo antične Ljubljane, kar pomeni, da se nahaja približno dva metra pod nivojem Slovenske ceste. Po obodu je naravno osvetljena s pasom bazilikalne osvetlitve, močni betonski stebri se tik nad tlemi drevesasto razširijo.

S prenovo smo želeli opisane kvalitete galerije nazorno prikazati in z njimi soustvariti prepoznaven in razgiban galerijski prostor. Odstranjene so bile vse pregradne stene z namenom, da se obiskovalec lahko sreča s celovito razsežnostjo polvkopanega prostora. Izpostavljeni in restavrirani so bili veliki trikraki betonski stebri. Vsi sekundarni prostori so ograjeni s prosojnimi stenami iz kovinske rešetke. S tem se briše meja med galerijo in depojem, med tistim, kar se razstavlja, in tistim, kar se skladišči.

Obenem pa je s sistemom zaves možno velik prostor predeliti na manjše galerijske »sobe«. Delitev galerije na manjše razstavne prostore je zato možno spreminjati že s potegom roke. Lahkotnost, skorajšnja efemernost zasnove je okrepljena z izbiro relativno temnih materialov. Črno barvan strop, črn tlak in sivkasto srebrne zavese vzpostavljajo skoraj »sanjski« paspartu, v katerem arheološke ostaline, veliki betonski stebri in umetniška dela skupaj plujejo v brezčasju in brezprostorskosti soočenja z umetnostjo.

Ob vhodu se nahaja receptorski pult z bogato knjižnico, ki je bila kmalu po tragični smrti arhitekta Tomaža Brateta namenjena njegovemu izboru relevantne literature s področja arhitekture, likovne umetnosti in publicistike. Že nekaj let po odprtju prenovljene galerije so kuratorji prenehali uporabljati tekstilne pregrade in ponovno začeli prostor členiti s precej bolj invazivnimi mavčnimi stenami. Posledično se je velik del lahkotnosti in nedokončanosti prvotne prenove izgubil.

Avtorji projekta: BLENKUŠ Matej, FLORIJANČIČ Miloš

Drugi inženirji:Blažek Peter, Lisec Mitja
Izvedba:Interstille d.o.o.
Leto projekta:2003
Leto izvedbe:2005
Fotografija / vizualizacija:Kambič Miran
Nagrade, objave:Članek Nova Jakopičeva galerija, Ljubljana, objava v domači publikaciji, Revija Ambient, #65, avtorica članka: Maja Vardjan, str. 102, junij, 2006