web analytics
Categories
natečajne rešitve

Razširitev slovenskega narodnega gledališča Drama v Ljubljani

SNG Drama domuje v historicističnem gledališču z majhnim odrom, neprimerno odrsko tehnologijo in funkcionalno skromnim avditorijem. Prostori za vadbo so neprimerni, menjave scenskih postavitev posameznih predstav terjajo hude vsebinske in scenografske kompromise. Nevzdržno stanje traja že več desetletij, dramsko gledališče posledično ne more slediti razvoju umetniške discipline.

V preteklosti sta bila razpisana že dva natečaja. Z udeležbo na drugem smo skušali predstaviti konkurenčno idejo. Četudi nismo bili izbrani med nagrajene elaborate, je natečajna komisija v svoji obrazložitvi zapisala: »Avtorji obravnavajo fasado novega prizidka kot odrsko zaveso, ki v gubah deloma razkriva svoj notranji program in s tem vzpostavlja dialog z mestom. V tem pristopu niso edini, so pa edini, ki za izvedbo take fasade predlagajo težji, trajnejši material od tako prikladne ukrivljene pločevine. Na ta način dobijo bolj strukturen, tektonski objekt, ki ga horizontalno členijo po ritmiki obstoječega objekta. Oblikovanju fasade, njenim členitvam in materialnosti je posvečena posebna pozornost, pristopi pa so utemeljeni z odnosom nove stavbe do mesta na eni strani ter poglobljenim, mestoma kontemplativnim razmislekom o vlogi gledališča na drugi strani.

Tak odnos, ki vsaj navzven in na videz ohranja celovitost obstoječega objekta, je komisija razpoznala kot najkvalitetnejši možen pristop pri obravnavi obstoječega stavbnega volumna.«

Sledimo stališču, da se je območje okoli ljubljanske Drame razvijalo postopoma, v njem so se plastile stavbe znamenitih zgodovinskih obdobij, historicizma, modernizma in kritičnega regionalizma. Skozi desetletja so razmerja med fasadnim ovojem, tektoniko stavbe in njeno materialnostjo podlegla principom uvijanja, gubanja, luščenja in na koncu plastenja. Sodobne tehnike oblikovanja tankih lusk iz visokokakovostnega betona omogočajo, da merilo Ravnikarjevega plastenja preraste v večje, mestno merilo. S tem se razmerja konstrukcijske in zaščitne forme stavbne fasade ponovno srečajo. Zasnova je hkrati zgodovinska, saj v sebi nosi vse dosedanje izkušnje in spoznanja, a hkrati izjemno sodobna, temelječa na najsodobnejših gradbenih tehnologijah.

Če je gledališče prostor navideznega življenja, igre, ki je po eni strani tako zelo lažniva, da postane bolj resnična od stvarnega življenja, ali se je v primeru načrtovanja stavbe za tovrstno institucijo treba skozi prizmo prostora spraševati o povsem enakih vprašanjih?

Avtorji projekta: BLENKUŠ Matej; CIMPERMAN Katja; CVETREŽNIK Anja; VALENČIČ Grega; REZAR Tadej; KLOBČAR David; BANKO Matic; STAUDACHER Rok; BARTOL Ambrož

Statika:Berce Anton
Drugi inženirji:Blažek Peter
Leto projekta:2017
Nagrade, objave: Razstava arhitekturnih rešitev za celovito prenovo SNG Drama Ljubljana, udeležba na nacionalni razstavi, SNG Drama, ZAPS,, SNG Drama, 13.09.2017

Zvišano priznanje na javnem natečaju, nacionalna nagrada, 15.06.2017