web analytics
Categories
izvedena dela

Vinska klet Brežice

Posebnost prostora je svetlobna stena 200 betonskih valjev, objetih s hrbtno osvetlitvijo.

Pedagog in arhitekt Miloš Bonča je znal povedati, da je predpogoj za kakršenkoli arhitekturni presežek iskreno in konstruktivno sodelovanje naročnika, arhitekta in izvajalca. V kolikor eden izmed treh zataji, je projekt obsojen na mukotrpno prepričevanje in vsakokratno bitko za kvaliteto. V resnici so v arhitekturnem poklicu priložnosti, ko se vse »poklopi«, redke in nam ostajajo v trajnem spominu.

Projekt vinske kleti je prenova kletnih prostorov stanovanjske hiše in hkrati zadnja faza celovite obnove domačije v Posavju. V preteklosti je prostor služil zorenju in shranjevanju domačega vina, ko so domačijo še obdajali vinogradi na južnih in zahodnih pobočjih. S postopnim opuščanjem domače pridelave vina, menjavo vinogradov z orehovimi nasadi in prenovo domačije v sodobno obliko podeželske stanovanjske hiše je prostor izgubil svoj prvotni namen. Danes je namenjen druženju in spominu na vinsko tradicijo domačije.

Na zasnovo je močno vplivala prenova konstrukcije preostalega dela hiše, ko je bilo že nekaj let nazaj treba takrat manj pomemben prostor kleti predreti z dvema dodatnima stebroma in dvema nosilcema. Takratna tehnična nujnost je kasneje postala osrednja konceptualna poteza prenove vinske kleti.

Materialnost je okleščena na dva osnovna materiala, armirani beton, izhajajoč iz obstoječih konstrukcijskih elementov, in masivni hrastov les. Vsi obstoječi nosilci in stebri so bili ob prenovi fino brušeni, nanje pa obešena konzolna pulta enake obdelave. S tem so tri starostna obdobja betonskih elementov oblikovno poenotena, razlike med njimi pa so opazne le na nivoju detajla. Tudi tlak je na licu mesta ulit beton, finalno brušen. Stenske obloge, police in kredenca so izdelane iz večkrat okrtačenega hrastovega lesa. Podobno kot se z brušenjem razkrije bogata struktura litega betona, tako s krtačenjem masivni les pridobi na teksturi, kakovosti dotika in globini obrabe. V prostor dodano pohištvo, klop, stoli in miza, sledi istim načelom oblikovanja – preprostosti, funkcionalnosti in uporabi svetle brezove in jelšine vezane plošče.

Posebnost prostora je svetlobna stena 200 betonskih valjev, objetih s hrbtno osvetlitvijo. Ideja izhaja iz želje, da kljub dejstvu, da v prostoru pogoji niso več primerni za arhiviranje ustekleničenega vina, le-ta ne izgubi spomina na prvotni namen. »Kamnite steklenice« s svojo presenetljivo pojavnostjo ohranjajo vzdušje prave vinske kleti, hkrati pa s polnostjo in težo v prostor vnašajo pridih melanholične nostalgije. S hrbtno osvetlitvijo pa po drugi strani iščejo kontrast v lebdenju, prosojnosti in nedoločljivi globini.

Na videz zelo preprost projekt je v resnici prepreden z drobnimi detajli, viri svetlobe, odboji, smermi pogledov. Doživljajska pestrost tako pripomore k povečanju občutene velikosti prostora, ki sicer meri le 20 m², toliko, kolikor gostov se je ob otvoritvi v njem prijetno zabavalo.

Avtorji projekta: BLENKUŠ Matej, CIMPERMAN Katja, CVETREŽNIK Anja

Izvedba:Mizarstvo Medved s.p., Coston d.o.o.
Leto projekta2015
Leto izvedbe:2015
Fotografija / vizualizacija:Kambič Miran
Naročnik:zasebni
Nagrade, objave: Koledar Lafarge Slovenija 2016, objava v domači publikaciji, str. 12 (november), december, 2015

Publikacija Arhitektura inventura : 2014-2016 : pregledna razstava članov Društva arhitektov Ljubljana, objava v domači publikaciji, str. 83, januar, 2017

Članek Vinska klet Brežice, objava v domači publikaciji, Revija LC Tim, #6,str. 51 – 53, poletje, 2016

Koledar Lafarge Slovenija 2016, objava v domači publikaciji, str. 12 november), december, 2015

Razstava Arhitektura Inventura 2014 – 2016, pregledna razstava Društva arhitektov Ljubljana, udeležba na nacionalni razstavi, Društvo arhitektov Ljubljane, Velika sprejemna dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana, januar -marec, 2017

Članek Kultivirana transgresija, objava v domači publikaciji, Revija Outsider, avtor članka Miloš Kosec, str. 36-37, pomlad, 2017

Članek Architizer A+Awards for Architecture, Slovenian architects successful in New York, objava v domači publikaciji, Publikacija Sinfo, Slovenian Infromation, avtor članka: Danila Golob, str. 65-66

Architizer A+ Award, mednarodna nagrada, Nomination, Typology Residential Interiors, New York, USA, december, 2016