web analytics
Categories
izvedena dela

Frizerski salon na Aškerčevi ulici v Ljubljani

Vsaka stranka, vsak prostor, vsaka vsebina zahtevajo vnovičen razmislek. Ne pristajamo na recepte in preigravanje vedno istih motivov.

Naročnik je k projektu pristopil z ambiciozno idejo, da opremo novega frizerskega salona v središču Ljubljane izvede v vsega petih mesecih, od maja do konca septembra. Načrtovanje je potekalo hitro, tapete za stenske obloge so bile izbrane, še preden je bila dorečena funkcionalna zasnova. Hitro je bila sprejeta tudi odločitev, da ni časa, da bi se na črno lakiran parket brusilo in mu povrnilo prvotno barvo in teksturo.

Pri običajnih frizerskih salonih frizer stranko striže deloma s hrbta, deloma s strani. Stranka sedi na stolu in praviloma gleda v ogledalo na steni. Pozicija stranke je izrazito pasivna, kot objekt nanizana vzdolž servisne stene. Z zasnovo salona smo želeli stranko premakniti v središče prostora, jo odmakniti od roba in ji omogočiti, da ima v prostoru aktivno vlogo. Posledično je bilo potrebno »izumiti« nova prostostoječa frizerska ogledala, obod pa razbremeniti stika s stoli.

Nastala je sproščena kompozicija treh v prostoru lebdečih ogledal, v prečni navezavi s čakalnico, prostorom za pranje in blagajniškim pultom.

Ker so bile tapete izbrane že na samem začetku projekta, stene pa so bile kasneje namenjene predvsem drugim manj atraktivnim vsebinam, smo s tapetami tlakovali strop, osrednjo steno pa še z bolj žlahtnim tapeciranjem. Baročni motiv tapete se je postmoderno prenesel na izreze v ogledalih in drsnih senčilih. S krčenjem barv na svetlo in temno, a hkrati krepitvijo oblik in vzorcev, smo nevtralizirali prvotno izjemno agresivno črno talno ploskev.

Ker med projektiranjem in izvedbo enostavno ni bilo časa za druga mnenja, pomisleke ali kompromise, so se sicer za naš biro precej neznačilne oblike in vzorci povsem sprostile in na koncu združile v estetsko zaključeno, likovno specifično, a izjemno dovršeno delo.

Avtorja projekta: BLENKUŠ Matej; FLORIJANČIČ Miloš

Sodelavka:Jenič Vesna
Leto projekta:2009
Leto izvedbe:2009