web analytics
Categories
izvedena dela

Oprema stanovanja na Jurčkovi cesti v Ljubljani

S prepletom vsebin in značajev stanovanja smo poustvarili vzdušje orientalske kazbe.

Sodobna večstanovanjska gradnja si dandanes le še zelo redko privošči, da bi omogočala tristrano orientacijo stanovanj. V veliki večini so sodobni najemniki in kupci stanovanj »obsojeni« na osvetlitev zgolj z ene strani. Njihovo dojemanje spreminjanja dnevnih pogojev in minevanja časa je skrčeno na vedno en in isti del dneva.

V nasprotju z zgoraj navedenim je naročnikoma uspelo kupiti terasno stanovanje na Jurčkovi cesti, ki je odprto kar na tri strani neba. S tem je stanovalcem omogočeno, da raznolikostim svetlobe jutra, poldneva in večera enakovredno sledijo iz različnih delov svojega stanovanja.

Oblikovali smo stanovanjski interier, kjer so posamezni prostori preko prečnih in vzdolžnih pogledov med seboj povezani s pogledi. Zasnova je nekoliko bolj skrčena in prepletena v predelu, ki je namenjen spanju, a se hkrati odpre proti večjemu dnevnobivalnemu delu. Prehodi in zožitve se odpirajo in zapirajo z velikimi drsnimi elementi iz perforirane vezane plošče.

Posebnost zasnove stanovanja je v bogastvu ambientov, med katerimi stanovalec prehaja sorazmerno prosto, ne da bi imel občutek, da prehaja iz prostora v prostor, iz sobe v sobo. Dojemanje prostorskih doživetij je pestro, a zvezno in bogato.

Avtorja projekta: BLENKUŠ Matej; CIMPERMAN Katja

Izvedba:Mizarstvo Petrnelj d.o.o
Leto projekta:2002
Leto izvedbe:2003
Nagrade, objave: Članek Kasbah, stanovanje z orientalskim pridihom, objava v publikaciji, Revija Hiše, #54, avtor članka: Ana Struna Bregar, str. 120 – junij, 2009

Članek V labirintu detajlov, objava v domači publikaciji, Elle Dekor, Slovenska izdaja, avtor članka: Hermina Kovačič, str. 34 – 39, maj, 2007