web analytics
Categories
natečajne rešitve

Ribja brv na Ljubljanici

Prostor gibanja se razširi in je kot gledališki oder jasno usmerjen v ključno mestno veduto Tromostovja.

Natečaj za novo Ribjo brv v Ljubljani je bil razpisan v času, ko je bila gospodarska in ekonomska kriza v Sloveniji na vrhuncu. Posledično je na razpis prispelo več kot 80 predlogov, kar predstavlja svojevrsten rekord v udeležbah na javnih nacionalnih natečajih.

Serijo Plečnikovih mostov, ki se nizajo vzdolž najbolj slikovitega dela struge Ljubljanice, je vsebinsko in likovno težko dopolniti z novim, nastalim v zgodovinsko tako drugačnih okoliščinah. Četudi je lokacijo t. i. Ribje brvi načrtoval že Plečnik, saj povezuje dva pomembna mestna ambienta, Gerberjevo stopnišče in Ribji trg, pa umestitev terja tehten premislek.

Struga Ljubljanice na tem delu znatneje zavije, točka prečkanja je hkrati tudi točka razgleda in pogleda na oba najbolj ikonična mosta, Tromostovje in Čevljarski most. Pri zasnovi prečkanja reke smo zavzeli stališče, da le-to ni opredeljeno zgolj z gibanjem, temveč tudi s krajem postanka in intimnejše izkušnje mesta. Na podoben način, kot je Plečnik v mostovni infrastrukturi prepoznal predvsem priložnost, da prostor nad vodo postane nov javni mestni prostor, smo oblikovali strukturo, ki je hkrati dinamična in statična. Konstrukcija združuje načela loka in verižnici, v sredinski osi pa je ojačana s paličnim nosilcem v eliptični obliki. Verižnica je spuščena nizko nad gladino reke, obiskovalca približa doživetju gladine, Tromostovje se posledično spusti na očišče opazovalca in zasije v pogledu, ki si ga delimo z rečnimi barkami. Prostor gibanja se razširi, je kot gledališki oder, jasno usmerjen v ključno veduto ter posledično namenjen postanku in druženju. Lok pa se nad nivo vstopa na ploskev mosta blago dvigne in predvsem zagotavlja hitro in prometno ločeno prečkanje kolesarjev in vseh tistih, ki bi radi kar najhitreje prišli na drugi breg.

Druga nagrada na natečaju je bila za nas, ne glede na to, da je zmagal povsem drugačen projekt, veliko priznanje. Natečajna komisija je prepoznala pomen jasnega razmisleka o vlogi novih intervencij v mestni prostor, kakor tudi znala zanj izbrati sodobno, konstrukcijsko drzno obliko.

Avtorji projekta: BLENKUŠ Matej; CIMPERMAN Katja; FLORIJANČIČ Miloš; ZORC Mitja; MLAKAR Rok; PIKELJ Andreja; CVETREŽNIK Anja; KOBAL Vita; MEJAK Matej

Leto projekta:2012
Nagrade, objave:nagrada na javnem natečaju, nacionalna nagrada, 11.10.2012