web analytics
Categories
izvedena dela

Cestno krožišče v Ratečah, Kranjska Gora

Neprimerna, nenavadna ali zgolj premišljena intervencija?

Razvoj prometnega omrežja v Sloveniji je več desetletij temeljil na prevladi klasičnih križišč, kjer se cesti sekata s sorazmerno preprosto geometrijo in brez vsakršnih posledic za načrtovanje in interpretacijo prostora. Z vse bolj zaželenim načelom menjave križišč v krožišča se, podobno kot v drugih državah celinske Evrope, v naš svet uvaja nov prostorsko-prometni tip, na katerega nismo bili ustrezno pripravljeni.

Odkritje nove okrogle površine, ki nastane na sečišču dveh tokov gibanja, ki je za pešca sicer nedostopna, vzpostavlja funkcionalno, tehnično, a predvsem simbolno vprašanje: Kaj s tem?

Priča smo številnim eksperimentom, kjer se poenostavljena in opredmetena identiteta lokalne skupnosti usidra v prazno okroglino, brez kritične refleksije in brez nujne likovne odličnosti. Navsezadnje gre za prostore državnega pomena, kjer se sekajo ključni prometni in simbolni tokovi nacionalne komunikacije. Zanimivo je, da je večina krožišč, četudi so del državne infrastrukture, postala predmet lokalne presoje in pogosto laične formalizacije.

Krožišče v Ratečah se nahaja na odcepni točki državne ceste Jesenice–Trbiž poti Nordijskemu centru Planica. K pripravi variantne rešitve so nas povabili upravljalci Nordijskega centra, kjer smo kot soavtorji sodelovali v obdobju od leta 2010 do 2015. Naše izhodiščno stališče je, da bi v resnici morala biti krožišča v naravnem (torej nemestnem) okolju v celoti prosta predmetov in oblik. A kot nasprotujoča opcija je bil izpostavljen predlog, da se krožišče »zapolni« s pomanjšano maketo gore Jalovec. V napetosti nujne praznine in želene polnosti smo predlagali kompromis, tri abstrahirane figure skakalnic, ki v geometriji in proporcih povzemajo obliko Letalnice bratov Goršek in obeh skakalnic Bloudkov velikanke. Lokalna skupnost je predlog pozdravila in ga potrdila.

Postavitev treh skakalniških figur, izvedenih s strani domačega izvajalca v cortenskem jeklu, sledi dinamiki približevanja in percepcije krožnega gibanja skozi krožišče. Oblike figur, ki na trenutke dobivajo animaličen značaj, sodelujejo z gorsko silhueto. Intenzivna rjasta rdečerjava barva, sled davne železarske tradicije zgornje Gorenjske, vzpostavlja močan likovni kontrast zeleno-sivemu okviru bližnjega hribovja.

Krožišče je kmalu po izvedbi dobilo lokalni nadimek »žlice v močniku«. Alegorijo razumemo kot pozitivno, a hkrati hudomušno metaforo, ki sorazmerno abstrahirano geometrijo pooseblja in ji daje prijeten prizvok.

Avtorji projekta: BLENKUŠ Matej, CIMPERMAN Katja, CVETREŽNIK Anja, VALENČIČ Grega

Izvedba:Ključavničarstvo Bizjak, s.p.
Leto projekta:2018
Leto izvedbe:2018
Fotografija / vizualizacija:Kambič Miran
Naročnik:Občina Kranjska gora