web analytics
Categories
izvedena dela

Stanovanje v stari Ljubljani

Prečno povezano stanovanje od Ljubljanice do Novega trga.

Opis projekta: Arhitektova skrita ambicija je, da bi lahko postopoma, po svojem prepričanju najprej zgradil eno stavbo, nato okoli nje celo sosesko, sledilo bi načrtovanje mesta, to pa bi se širilo v kulturno krajino … Jože Plečnik je trdil, da je arhitektura prisotna posod, od vhodne kljuke do urbanističnega načrta mesta. A po drugi strani je prav, da imajo projekti svoje meje, tako fizične, razumske, idejne kakor tudi finančne. A vedno ne gre vse po predvidevanjih.

Z naročnico malega stanovanja v 2. nadstropju stanovanjske hiše na nabrežju stare Ljubljane smo se prvič srečali z namenom, da ji zgolj opremimo obstoječe 42m² veliko stanovanje, ki se kot vitko sosledje prostorov razteza od Ljubljanice do Novega trga. A zelo kmalu se je izkazalo, da je v resnici treba najprej obnoviti streho, nato medetažno konstrukcijo, instalacije, pa stopnišče in na koncu stavbno pohištvo – da bi investicija v interier sploh imela smisel. Majhna naloga je prerasla v resno investicijo, ki pa se je na koncu razpletla izjemno uspešno.

Z oblikovanjem osrednje večnamenske omare smo vzpostavili povezovalno os, ki optično povezuje in funkcionalno združuje obe ključni sobi v stanovanju, kuhinjo z jedilnico in spalnico z delovno-dnevnim kotom. Niz je presekan s serijo vrzeli, v katere vstavljamo pomembne kose starinskega pohištva, do katerih naročnica goji poseben odnos. Razmerje med anonimno, skoraj higienično belino in s cvetličnim vzorcem poudarjenimi prazninami reinterpretira sovisnost zgodovine in sodobnosti, hitrosti in anonimnosti vsakdana z globino, plastiko in teksturo, ki jih v nas puščajo spomini in doživljaji.

Posebnost stanovanja je, da se zaradi njegove majhnosti postelja lahko pospravi pod nekoliko nadvišano kopalnico. S tem pa se spremeni značaj spalnice v dnevno sobo. Na podoben način se z zasukom jedilne mize kuhinja spremeni v jedilnico.

Avtorji projekta: BLENKUŠ Matej, CIMPERMAN Katja, CVETREŽNIK Anja

Drugi inženirji:Blažek Peter, Lisec Mitja
Izvedba:Gradnje Moste d.o.o.
Leto projekta:2016
Leto izvedbe:2017
Fotografija / vizualizacija:Blenkuš Matej
Naročnik:zasebni