web analytics
Categories
izvedena dela

Stanovanje na Brdu v Ljubljani

Jugovzhodni del Ljubljane, deloma zaradi bližine avtocestnega obroča, deloma zaradi pretekle zmerne gostote gradnje, doživlja svojo novo gradbeno »renesanso«. Na številnih srednje velikih zemljiščih, kakor tudi obsežnih površinah opuščenih proizvodnih obratov, se izvaja gradnja arhitekturnih del sledeč aktualni ljubljanski stanovanjski tipologiji.

Pritlično stanovanje je orientirano proti zahodu, oprema je bila zasnovana za štiričlansko družino. Posamezni pohištveni kosi združujejo elemente drobnih presenečenj z zadržano materialnostjo hrastovega furnirja in belih lakiranih površin. Posebnost zasnove so skrbno izbrane stenske tapete z vegetacijskimi motivi, plezalna »stena« za sina, »strukturno ogrodje hiše« za hči in vrtljivi obešalniki za plašče v garderobi.

Značilne nianse sive, bele in strukturirane rjave se preko celostne zasnove prepletajo v različnih kombinacijah. Z oblikovanjem interierja smo želeli posamezne, z vrati in pregradami ločene prostore, povezati v homogeno celoto. Prepričani smo, da je ključen problem sodobne stanovanjske gradnje v njeni celičnosti in zdrobljenosti na individualizirane prostore »po meri posameznika«, izgublja pa se zavedanje, da je dom kohezivna celica stanovanjske skupnosti, družine, sorodnikov in prijateljev.

Sodobna družba na vse preveč ločuje in vse premalo povezuje. S preprostim arhitekturnim oblikovanjem lahko skrbimo za ohranitev integritete skupnosti, ne glede na njeno sestavo, vsebino in cilj.

Avtorji projekta: Cimperman Katja; Peček Anja; Blenkuš Matej

Fotograf:Cerjak Urban
Izvajalec:Permiz, d.o.o.
Leto projekta:2023
Leto izvedbe:2023
Naročnik:zasebni