web analytics
Categories
izvedena dela

Stanovanje na Veliki čolnarski ulici, Ljubljana

Stanovanje je serija raziskovanj, drobnih presenečenj, s katerimi se naključni obiskovalci zgolj srečajo, njegovi vsakdanji uporabniki pa z njimi vzpostavijo intimen prostorski odnos.

Oblikovanje notranje opreme stanovanja v sodobni obstoječi stavbi je za arhitekte sorazmerno nehvaležna, a hkrati izjemno izzivalna naloga. Srečamo se namreč s prostorsko zasnovo drugega arhitekta, ki jo je treba prepoznati in razumeti. S svojim delom jo lahko nadaljujemo, nadgradimo ali celo negiramo. Vse troje pa predvsem zahteva, da izhodiščno stanje razumemo v celoti in v vseh potencialih, ki so jih kolegi arhitekti s svojim delom zastavili.

Projekt opreme stanovanja na Čolnarski ulici v Ljubljani smo zasnovali kot razširjeno (in vsebinsko obogateno) bivanjsko površino za dve osebi, kjer se intimno življenje, bogat socialni pulz in likovni ustvarjalni potencial naročnika medsebojno stapljajo. Vstopni hodnik, ki nas v sorazmerno veliko stanovanje popelje z »vogala« neposredno v t. i. nočni intimni del – prostorsko najslabša in vsebinsko najmanj primerna rešitev – je oblikovan kot galerija slikarskih del lastnika stanovanja. Velika etažna višina, ki utilitarni del stanovanja monumentalizira in mu daje javni značaj, k sreči pomaga pri reševanju zapletene situacije z vidika mešanja javne in zasebne sfere reprezentančnega stanovanja. Visoka galerija nas »pospešeno« usmeri v velik dnevnobivalni prostor, kjer se druženje, prebivanje, priprava hrane in dnevni počitek združujejo v enovito, a strukturirano celoto. V veliko pomoč pri oblikovanju interierja nam je bila poševnina strešne ploskve, ki bolj javni del prostora (priprava hrane in jedilnica) linearno zniža proti bolj intimnemu delu.

Vsa oprema je zasnovana kot anonimno, a hkrati označeno ogrodje, ki stenske ploske prostorov, prehode iz ambienta v ambient artikulira in jim daje človeško merilo. Stenska ploskev se na določenih predelih zmehča, prevzame tekstilne kvalitete, predvsem tam, kjer naj se vrvež druženja umiri, utiša in osami. Stanovanje je serija raziskovanj, drobnih presenečenj, s katerimi se naključni obiskovalci zgolj srečajo, njegovi vsakdanji uporabniki pa z njimi vzpostavijo intimen prostorski odnos.

Avtorji projekta: BLENKUŠ Matej; CIMPERMAN Katja

Sodelavec:Rezar Tadej
Izvedba:Mizarstvo Majger, s.p.
Leto projekta:2016
Leto izvedbe:2016
Fotografija / vizualizacija:Kambič Miran
Naročnik:zasebni
Nagrade / objave:Članek Stanovanja na čolnarski ulici, objava v domači publikaciji, Revija
Hiše, #117, avtor članka: Ivana Ljubanovič, str. 104 – 108, oktober, 2020