web analytics
Categories
novice

Regijska nominacija za nagrado Zlati svinčnik

Strokovna žirija Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije je projekt Promocijski paviljon Stora Enso v Planici uvrstila med nominacije regije Kranj za nagrado Zlati svinčnik. Izbor nagrajencev bo znan na Dnevu arhitektov v petek, 6. oktobra 2023, v Novi Gorici.

Uvrstitev med nominirane projekte je veliko priznanje za nas, še posebej zato, ker stavbe v resnici ni več možno obiskati. Z zaključkom svetovnega pokala v smučarskih poletih v aprilu 2023 se je zaključilo tudi prvotno poslanstvo tega objekta. Skrbno razstavljen se je preselil v Ljubljano in je de facto vgrajen v stene nadzidave stanovanjskega bloka. S tem je izpolnjena osnovna zaveza projekta, da se zaradi njegove začasne postavitve ne zavrže gradbenih materialov in polizdelkov.

Prostorska infrastruktura množičnih dogodkov, športnih in kulturnih, je pogosto generična, montažna in strogo utilitarna. Stora Enso si je zadal precej bolj ambiciozno nalogo, da s svojim paviljonom ne povzroča nastanka gradbenih odpadkov, a hkrati deluje usklajeno z lokalnim okoljem in temelječ na biogenih gradbenih materialih lastne proizvodnje, ki se sicer redko uporabljajo pri infrastrukturi večjih dogodkov.

Za nas je bilo načrtovanje tovrstne zgradbe velik izziv. Znanje in strokovne vrednote, ki smo jih tekom načrtovanja pridobili, nam bodo v vzor za načrtovanje naslednjih, tudi precej bolj »trajnih« stavb. Navsezadnje je vse stvar časovne perspektive, kajti prej ko slej katerokoli zgrajeno stavbo čaka preobrazba. Če na to mislimo že ob njene nastanku, smo za varčno rabo naravnih virov veliko naredili.